Olöst trots att Apple hävdar motsatsen

Säkerhetsproblem med olåst skärm i Iphone 8

Ett problem med låsskärmen på Iphone 8 och 8 Plus kan utgöra ett säkerhetshot för användarna.

Publicerad Uppdaterad

Problemet består i att skärmsläckningen inte går igång automatiskt på Iphone 8 och Iphone 8 Plus hos en del användare. Det innebär förstås också att telefonen förblir olåst, så förutom att batteri går i onödan kan det vara ett säkerhetsproblem om någon skulle få tag på telefonen.

Vi har via e-post fått rapporter om minst fyra fall av detta problem, och via Apples supportsida kan man se att många fler har problemet. Apple anger där att problemet är löst, men vi har uppgifter om motsatsen. Även en hårdreset, alltså en terställning av telefonen löser bara problemet tillfälligt.

Såvitt vi känner till är det bara Iphone 8 och Iphone 8 Plus som är drabbade. Vi rekommenderar användare som har problemet att rapportera det till Apples support för att markera att det inte är löst. Det troliga är att det är ett programvarufel som kan lösas i en kommande uppdatering av operativsystemet Ios.

Tills dess är förstås den enkla lösningen att alltid släcka skärmen manuellt med av/påknappen på sidan, men det kan vara svårt att få in en ny rutin när man väl vant sig vid hur det brukar funka. Givetvis är det inte heller en ursäkt för en funktion som inte fungerar.

Källa