Annons

Nya plattform

SAMI - Samsungs svar på Siri?

Samsung tar hjälp av en tidigare Siri-chef för att utveckla en digital assistent som bland annat ska finnas tillgänglig till smarta klockor. Tekniken är också tänkt att finnas i andra bärbara enheter, i diverse hemelektronik och bilar.

Publicerad Uppdaterad

Samsung nya projekt går under namnet SAMI, vilket ska utläsas Samsung Arcitecture for Multimodal Interactions. Tanken är SAMI ska vara en plattform som kan samla in data från vilken enhet som helst - förutsatt att dessa är uppkopplade till internet. Som exempel nämns den smarta stegräknaren Fitbit. Samsungs plattform ska sedan kunna användas av tillverkare av bilar, hemelektronik och "wearable computers", det vill säga exempelvis smarta klockor och träningsprylar.

Med ombord på SAMI-projektet är Luc Julia, som tidigare arbetat som projektledare för Siri, det vill säga Apples digitala röstassistent. I slutet av förra veckan deltog Luc Julia på konferensen i San Francisco för att berätta mer om Samsungs SAMI-projekt.

För att demonstrera hur plattformen ska kunna fungera i praktiken, passade Julia på att sätta på sig en Fitbit-stegräknare och en bärbar hjärtfrekvensmätare. Han ska sedan ha genomfört ett kortare träningspass på scenen, rapporterar sajten CIO. Anledning till detta ska ha varit för att visa hur datan från de båda enheterna - som annars bara kan visas upp i enskilda appar - kan samlas in, hanteras och sedan presenteras i en och samma SAMI-app.

Tanken är också att SAMI ska ha stöd för röststyrning i appen som används för att ge användarna tillgång till information som man har samlat in från internet och de enheter som man har anslutit.

Utmaning för Samsung

 Enligt Luc Julia har SAMI en stor potential och fördel i att plattformen ska kunna samla in och lagra data i orginalformat från vilken enhet som helst. Men Julia erkänner också att projektet innebär en stor utmaning för Samsung.

- Det här är ett område som Samsung inte känner till särskilt väl i dag, eftersom som Samsung är ett hårdvaruföretag. Men vi vill ta oss in på detta område, och kunna erbjuda någonting som är annorlunda i jämförelse med Icloud, säger Luc Julia.

Arbetet med SAMI har precis börjat, och i nuläget finns det ingen offentlig tidsplan för när plattformen ska lanseras.