Siffror från IDC

Sämsta kvartalet på fem år för Apple i Europa

Har Apple tappat stinget? Efter nedslående siffror på marknader som Indien och Kina, så kommer analysfirman IDC nu med nedslående uppgifter även när det gäller den europeiska marknaden.

Publicerad Uppdaterad

Att Apple har problem på smartphonesidan råder det knappast något tvivel om. Och med tanke på att Iphone sedan några år tillbaka är företagets i särklass viktigaste produkt rent försäljningsmässigt, så är det förstås en oroväckande sitauation för den amerikanska it-jätten. Det finns mängder av analyser kring vad det hela beror på, men att man inte hängt med i svängarna i den aggressiva konkurrensen från asiatiska tillverkare är uppenbart. I Sverige märks inte det här lika mycket som i resten av världen, då Iphone-penetrationen här är en av de högsta i världen. Men enligt färska siffror från IDC så går det nu dåligt för Apple även här i Europa. Att antalet levererade Iphone skulle ha minskat under årets första kvartal var väntat, eftersom det skett på flera håll i världen, men det som förvånar är att Apple enligt IDC noteras för sitt sämsta kvartal i Europa på hela fem år. 

Samsung är alltjämt störst i regionen med en marknadsandel på 29,47 procent. Huawei utökade dessutom sin ledning över Apple rejält under första kvartalet från 2,1 miljoner enheter under samma period förra året till 5,7 mijoner enheter 2019 och befäster därmed sin position som näst största tillverkare. Apples leveranser minskade med 22,73 procent jämfört med samma period 2018 och nu är man nere på en marknadsandel på bara 15 procent. Nu återstår det att se hur saker och ting utvecklar sig i kölvattnet av det amerikanska embargot mot Huawei.  

Källa