https://www.mobil.se/nyheter/samsung-anklagas-for-industrispionage
566907
Nyheter
Påstås ha stulit hemligheter från leverantör

Samsung anklagas för industrispionage

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/skarmavbild_2019-04-17_kl._09.04.38.png?itok=zfvFHMVs', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/skarmavbild_2019-04-17_kl._09.04.38.png?itok=qDXHzjTV', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/skarmavbild_2019-04-17_kl._09.04.38.png', w: 935, h: 513, title: ' ' },]
Vd:n för det nederländska techbolaget ASML hävdar att företagets ”största koreanska kund” har spionerat på dem och stulit affärshemligheter.

Nederländska ASML är en världsledande leverantör av litografiutrustning till halvledarindustrin. Komponenterna är mycket viktiga vid massproduktionen av chipp, och en av företagets största kunder är den koreanska elektronikjätten Samsung. Det har tidigare framkommit att ASML varit utsatta för industrispionage, och spekulationerna i framför allt nederländsk media har handlat om att det skulle vara statssponsrat kinesisk spionage. Men den saken går nu ASML:s vd Peter Wennink ut och förenekar. Wennink uppger inte vem som legat bakom spionaget, men hävdar att det handlar om företagets ”största koreanska kund”. Flera bedömare menar att det hela ändå är ett indirekt utpekande, då Samsung är den enda chipptillverkare i Sydkorea som ASML har något samarbete med. 

Extern firma avslöjade saken

Det var enligt Wennink först efter att man anlitat ett externt bolag för att närmare undersöka saken, som man kunde avögra vem som låg bakom det hela. Den externa aktören kunde snabbt dra slutsatsen att det inte handlade om något statssponsrat spionage utan om mer klassiskt indsutrispionage. Oegentligheterna ska ha ägt rum under 2015, då både spionage och stöld av mjukvara ska ha förekommit. 2016 startades ett nytt företag kallat Xtal i Kina och USA där Samsung stod för 30 procent av aktieinnehavet. ASML skulle senare komma att förlora en kund till Xtal, som man tidigare tillhandahållit mjukvara av samma slag som tidigare stulits. Det är i nuläget oklart hur det hela kommer att påverka relationen mellan ASML och Samsung.