Analysen är klar - Galaxy S8 försenad

Samsung: Därför brann Note 7

Samsungs analys av problemen med Note 7 är nu klar och resultaten har presenterats. Man berättar även att Galaxy S8 inte kommer att lanseras under kommande mobilmässan MWC i Barcelona i slutet av februari.

Publicerad Uppdaterad

Unde en presskonferens tidigt på morgonen svensk tid presenterade Samsungs mobilchef Koh Dong-jin resultaten av analysen. Samsung har själva sökt svaret på frågan varför Note 7 började brinna och man har även givit i uppdrag åt flera fristående att genomföra samma tester för att hitta orsaken.

Efter att ha testat fler än 200 000 exemplar av Samsung Galaxy Note 7 så kom man fram till att det är batterierna som är orsaken till bränderna som uppstått. Samsung har hittat fel på batterierna från två leverantörer och säger enligt nyhetsbyrån AP att de ska använda sin kunskap för att förbättra säkerheten i litium-jon batterier för hela branschen.

Interna och externa tester
Samsung berättade att 700 medarbetare arbetat med att testa 200 000 enheter och fler än 30 000 batterier för att komma fram till svaret på vad som gått fel. Amerikanska företagen UL och Exponent undersökte också batterier och tyska TUV Rheinland fick i uppdrag att studera leverantörskedjan av komponenter till telefonen för att utesluta problem där.

Vid granskningen av batterier från en av leverantörerna hittade man skador i hörnet på batteriet, något som kunde förskjuta läget så att negativ och positiv laddning möttes. Det finns även i rapporten uppgifter om saknad eller felplacerad isolering mellan delar med olika laddning samt att designen av batteriet gjorde att toleransen när batteriet måste expandera var för liten.

Mobilchefen sade under presskonferensen att Samsung står för riktlinjerna för tillverkningen av batterierna och det är oklart i vilken omfattning som skulden för problemen ska läggas på underleverantörerna. I sin analys utesluter Samsung att problemen kan ha att göra med snabbladdning, mjukvara, trådlös laddning eller andra saker än de just kopplade till batteriet.

Undvika att det inträffar igen
För att undvika att det här problemet upprepar sig i någon Samsung-telefon har Samsung presenterat ett kontrollprogram i åtta steg som man inför vid tillverkning av alla telefoner, inte bara Note-serien.

Batterierna ska hållbarhetstestas, inspekteras, röntgas för att upptäcka eventuella fel samt testas i en rad olika ytterligare steg. Där monteras bland annat batteriet isär för att man ska kunna kontrollera att alla säkerhetsdetaljer ser ut och fungerar som det är tänkt.

Experter som nyhetsbyrån AP talat med tycker att orsaken till bränderna fortfarande är oklar. Park Chul Wan som tidigare varit chef för statsägda Korea Electronics Technology Institute säger sig förstå att batteriets svagheter kunde orsaka bränder men efterlyser tydligare information om vad som i ett sådant fall verkligen är den utlösande faktorn till branden.

Till nyhetsbyrån Reauters säger mobilchefen Koh Dong-jin att Samsung inte som varit tradition de senaste åren kommer släppa flaggskeppet S8 i anslutning till Mobile World Congress. Han berättar dock inte när den istället lanseras. Samsung vill givetvis inte stressa fram en ny topplur efter lärdomarna man dragit från Note 7-problemen.