8 nanometer

Samsung drar igång nästa generations chiptillverkning

Samsung meddelar att man nu fått igång sin process för att tillverka kretsar i 8 nanometer, tre månader före tidtabellen.

Publicerad Uppdaterad

Måttet 8 nanometer är helt enkelt måttet på bredden på ledningsbanorna i kretsarna, och det minsta som finns på marknaden i dag. Bland annat Snapdragon 835 som sitter i toppmodellerna med Android, använder 10 nanometer. Ju smalare ledningsbanor, desto mer transistorer får du plats med på en krets och desto mindre ström går det åt att driva dem. I teorin är detta förhållande direkt proportionellt men i praktiken kan det finnas marginaler som är oförändrade, och Samsung säger också att den nya processen ger en 10-procentig förbättring i prestanda och strömåtgång, vilket är mindre än vad man kunde vänta sig av steget ner i storlek.

8-nanometersprocessen är en ren trimning av den LPP (Low Power Plus)-process som Samsung använder i dag till att tillverka 10-nanometerschipset. Annars väntades nästa processteg bli 7 nanometer, vilket dock kräver en helt ny teknik där kretsarna etsas med extremt ultraviolett ljus. Samsung sägs ligga efter den stora kiselsmedjan TSMC (som bland annat producerar Kirin-chipseten åt Huawei) i utvecklingen av denna teknik, och det har därför ryktats om att Qualcomm skulle byta leverantör från Samsung till TSMC.

Nästa Snapdragon blygsam förbättring

Samsung bekräftar dock nu att Qualcomm kommer att använda deras 8-nanometersprocess. Det betyder i sin tur att nästa års Snapdragon-chipset, såvida Qualcomm inte har ett ess i rockärmen i form av bättre processorer, kommer att bli en blygsam prestandauppdatering jämfört med Snapdragon 835. I gengäld är det troligt att vi får se telefoner med detta chipset tidigare på året än vad som var fallet för Snapdragon 835, då man hade inkörningsproblem med den nya processen.

Den tredje stora halvledartillverkaren, Intel, gör i dagsläget inte mobilprocessorer, och är fortfarande kvar på 14 nanometersprocesser, och deras 10 nanometersprocess väntas först 2018 eller 2019. Företaget hävdar dock att när de producerar sina första 10-nanometersprocessorer kommer de att vara generationer före Samsung tack vare bättre täthet i konstruktionen.

Källa