Inte vattentät

Samsung fimpar Snapdragon i S6

De senaste ryktena kring kommande Samsung Galaxy S6 talar om en mobil som inte använder Qualcomms Snapdragon 810-chipset, och inte är vattentät.

Publicerad Uppdaterad

Samsung väntas lansera Galaxy S6 på Mobile World-mässan om lite mer än en månad, och ryktena går varma. Och på tal om varma så sägs det att Qualcomm, som i dag driver nästan alla high-end-smartphones med sina Snapdragon-chipset, har problem med överhettning av nya Snapdragon 810 som ska vara toppmodellernas chipset för 2015. roblemen ska göra att prestandan sänks och är sämre än föregångaren Snapdragon 805.

Nu rapportrar Bloomberg att Samsung har testat en ny version av Snapdragon 810, konstaterat att den fortfarande har överhettningsproblemet, och valt att utrusta samtliga Galaxy S6 med ett egenproducerat Exynos-chipset i stället. Samsung har utvecklat chipset till mobilen länge modellerna i Samsungs Galaxy S-serie har ofta lanserats i olika varianter för olika regioner med antingen Samsungs eget chipset eller ett Snapdragon-chipset från Qualcomm. För Samsung blir det naturligtvis mer kostnadseffektivt med eget chipset, och våra prestandatester av Samsungprodukter med Exynos-chipset visar att de kan mäta sig väl med det bästa Qualcomm kan leverera. Att man ändå inte valt att använda sina egna chipset fullt ut beror nog delvis på att man inte haft tillräcklig produktionskapacitet.

Problemen med Snapdragon 810 blev nog det som fällde avgörandet för Samsung att försöka bli självförsörjande på chipset. Företaget spenderar nu cirka 120 miljarder kronor på att bygga en ny produktionsanläggning för kretsar utanför Seoul. Samsung är Qualcomms andra största kund, och står i dag för cirka 12 procent av företagets intäkter.

Ett annat rykte kommer ursprungligen från koreanska Ddaily, som anger att Samsung av kostnadsskäl valt att inte göra Galaxy S6 vattentät. Detta reserveras i stället för en kommande Active-variant av Galaxy S6. I stället fokuserar man på telefonens premium-konstruktion i metall och glas.

Källa