Fortsätter sälja mobiler i Kina, men möter svår lokal konkurrens

Samsung flyttar all sin mobiltillverkning från Kina

Samsung kommer att fortsätta sälja telefoner i Kina, men att tillverka dem där är inte längre aktuellt. Nu bommar Samsung igen sin sista mobilfabrik i Kina.

Publicerad Uppdaterad

Det var väntat att Samsung skulle lägga ned sin sista mobilfabrik i Kina. Den koreanska elektronikjätten har stegvis skurit ned i landet och för bara några månader sedan genomförde man omfattande nedskärningar på sin sista fabrik i staden Huzhou. Nu är den fabriken stängd helt och hållet. Det är ingen liten verksamhet som man har bommat igen. Fabriken producerade så sent som 2017 inte mindre än 64 miljoner telefoner, vilket var en rejäl andel av Samsungs totala globala tillverkning det året (totalt 394 miljoner telefoner). Många andra techjättar har valt att upphöra med tillverkning i Kina, inte minst till följd av de skenande lönekostnaderna i landet. Huruvida den saken har spelat in när det gäller Samsungs beslut är däremot oklart, även om det förmodligen bidragit till att man tagit steget fullt ut till slut. Produktionen kommer nu hur som helst att flyttas till andra fabriker runt om i världen. Samsung har till exempel ökat produktionskapaciteten vid sina anläggningar i Vietnam och Indien. 

Tappat marknadsandelar i försäljningen

Det här innebär inte att Samsung lämnar den kinesiska marknaden. Telefonerna kommer även fortsättningsvis att säljas på jättemarknaden. Men att man haft det tufft i konkurrensen med lokala varumärken är ställt bortom allt rimligt tvivel. Samsungs marknadsandel har fallit från marknadsledande 20 procent i landet till bara 1 procent på några få år. Enligt analytikern Park Sung-soon vid Cape Investments & Securities så lär Samsung sannolikt inte hysa några större förhoppningar om att kunna återta de förlorade andelarna. ”I Kina vänder man sig till de inhemska tillverkarna när det handlar om budgettelefoner, medan man köper Apple eller Huawei i high end-segmentet” konstaterar han. Även Sony stängde ned sin smartphonefabrik i Kina tidigare i år. 

Källa