En bit över förväntan

Samsung: "Galaxy Fold nu såld i över 1 miljon exemplar" – var ett missförstånd

Samsungs målsättning med att sälja en miljon exemplar av böjbara Galaxy Fold har redan uppnåtts. Det hävdar åtminstone Samsung själva, men uppgifterna visade sig senare falska.

Publicerad Uppdaterad

Uppdatering: Efter konferensen har Samsung tagit tillbaka uppgifterna som berodde på ett missförstånd. Samsung har inte gått ut med någon ny uppgift om hur bra Galaxy Fold faktiskt sålt.

Det är i samband med den pågågende konferensen Disrupt Berlin – ett arrangemang signerat techsajten Techcrunch – som Samsung Electronics-chefen Young Sohn nu har avslöjat att man redan sålt en miljon exemplar av sin böjbara telefon Galaxy Fold. Ambitionen att sälja en miljon exemplar aviserades redan på ett tidigt stadium, innan Samsung ens hade presenterat telefonen, och sedan dess har en hel del data onekligen passerat genom kretsarna. Galaxy Fold har dragits in till följd av skärmproblem, förbättrats, försenats och sedan släppts på nytt. Man kan med andra ord inte påstå att lanseringen av telefonen har gått direkt smidigt. Och att man skulle sälja den där miljonen exemplar i brådrasket var det nog ingen som riktigt trodde. Även om siffran är blygsam i smartphonesammanhang så snackar vi ändå om en telefon som kostar 23 000 kronor, och konsumenter som roar sig med elektronik i det prissegmentet torde ju vara rätt kräsna. 

Nästa steg

Det har förekommit uppgifter om att Samsung nu ska förbereda sig för att sälja runt 6 miljoner böjbara telefoner under 2020. Men då handlar det sannolikt om nya böjbara telefonmodeller. Samsung förväntas bland annat släppa en böjbar telefon med samma formfaktor som Motorolas nya version av klassiska Razr, det vill säga en telefon som är fyrkantig i hopfällt läge, men som antar formen av en mer gängse smartphone när man fäller ut den. Ett sådant koncept visade Samsung upp nyligen på sin utvecklarkonferens.  Huruvida den koreanska elektronikjätten klarar sitt nya mål i segmentet återstår att se, men kanske kan de relativt hyggliga framgångarna med Galaxy Fold till stor del ha handlat om nyhetens behag. Det påstås att den nya böjbara telefonen från Samsung kommer att bli avsevärt billigare än Galaxy Fold. 

Källa