Förbättrat persikop

Samsung Galaxy S22 kan få ännu bättre zoom

Publicerad Uppdaterad

Samsungs Galaxy S21 Ultra har en av de bättre mobilkamerorna på marknaden just nu. Men rykten säger att Samsung håller på att utveckla kamerasystemet i uppföljaren så att detta ska bli ännu vassare. Dessutom pratas det om ett nytt systemchip som även det ska förbättras. 

Vad är det då som ska förändras, jo det är zoomen i kamerans teleobjektiv med tillhörande sensor. I dagsläget har Samsungs periskopobjektiv fasta linser vilket gör att det krävs elektronisk zoom mellan de fasta lägena, alltså att kameran beskär sensorn och förstorar upp den beskurna bilden. Det ger en försämrad bildkvalitet, framför allt när sensorn från början inte är så stor (i kamerasensorperspektiv). 

Nu ska Samsung ha utvecklat en periskopzoom som ger fullt rörliga linser vilket gör att man slipper använda sig av elektronisk zoom och bibehåller bildkvaliteten. Det här är samma teknik som används i de flesta vanliga kameror, eller kanske framför allt i objektiv till systemkameror där maximal bildkvalitet är en prioritering. 

Det sägs också att Samsung Galaxy S22 Ultra kommer att ha en selfiekamera under skärmen, men också att det nya Exynos 2200-systemchipet ska ha en AMD Radeon Mobile GPU. En GPU som förväntas ge bättre grafikprestanda än den som finns i till exempel senaste A14 Bionic från Apple. 

Om dessa rykten stämmer och prestandan är så bra som de som sprider dem vill hoppas så kan det innebära en stor förbättring i bildkvalitet hos den kommande Samsung Galaxy S22, som om Samsung håller på traditionerna släpps i början av 2022. 

Källa