Ensamrätt från tillverkaren

Samsung gör storbeställning av böjbart glas

Samsung verkar nu satsa stort på att deras nästa vikbara mobil får en skärm med ett ytterlager av glas.

Publicerad Uppdaterad

För att vara en 23 000-kronorstelefon kan Samsung Galaxy Fold framstå som en aning billig med sin vikbara plastskärm som inte ligger helt platt. Plasten gör förstås att skärmen går att vika ihop och inte spräcks, men plast är i gengäld väldigt repkänsligt.

Utöver detta levereras det yttersta skyddande plastlagret av det japanska företaget Sumitomo, och mellan Sydkorea och Japan råder just nu ett handelskrig som försvårar leveranserna av denna komponent. Det finns alltså flera skäl för Samsung att tänka om inför nästa vikbara mobil.

Enligt koreanska medier har Samsung nu säkrat ett leveransavtal med det koreanska företaget Dowoo Insys, som ska säkra Samsungs tillgång till böjbart glas. Enligt rapporterna är det ett långtidskontrakt som ger Samsung ensamrätt till företagets glas.

För att glas ska gå att böja måste det göras extremt tunnt, en tiondels millimeter eller midre, och Dowoo Insys uppger att de kan göra glas med en tjocklek ner till 30 mikrometer. Det är tunnare än de tunnaste hårstråna på människor.

Enligt källorna har Samsung också stått för det kapital Dowoo Insys behöver för att investera i produktionsutrustning i större volymer. Detta för att det ska finnas tillräckligt med glas till Samsung Galaxy Fold 2 när den lanseras, något som väntas ske i vår.

Källa