Analytiker:

"Samsung har gått om Nokia"

Samsung redovisar rekordresultat för senaste kvartalet och samtidigt kommer nya analytiker-siffror som visar att Samsung passerat Nokia och blivit största mobiltillverkaren på den globala marknaden.

Publicerad Uppdaterad

Samsungs vinst uppgick under årets första kvartal till 5,85 biljoner koreanska won, vilket motsvarar 30,42 miljarder kronor. Det är ökning med 98 procent jämfört med första kvartalet 2011, skriver tillverkaren  i ett pressmeddelande. Vinsten är ett resultat från hela Samsung Electronics verksamhet, så även försäljning av exempelvis tv-apparater och komponenter som processorer och skärmar till andra tillverkar ingår. Tillverkaren uppger dock att den största tillväxten kommer från segmenet för IT och mobil kommunikation och man nämner särskilt enheten för Mobil kommunikation som bidragit till resulatet genom försäljningsvolymerna för Samsung Galaxy Note och Galaxy S2.

Enligt analysföretaget Strategy Analytics är nu Samsung världsledande både på den globala smartphones-marknaden och när det gäller den sammanlagda marknaden för såväl smartphones som enklare mobiler.

Samsung försäljning av 44,5 miljoner smartphones beräknas motsvara 30,6 procent av smartphones-marknaden, vilket innebär ett visst försprång till Apple som har 24,1 procent och ett stort avstånd till Nokia som nu endast beräknas ha 8,2 procent av marknaden.

Samsungs totala mobilförsäljning uppgår till 93,5 miljoner, en siffra som enligt Strategy Analytics ska motsvara 25,4 procent av marknaden. Här är det Nokia som ligger på andra plats med en marknadsandel på 22,5 procent och Apple hamnar här på tredje plats med 9,5 procent av den totala marknaden.