Ännu en rond att vänta

Samsung kräver att patenträttegången mot Apple tas om

Samsung krävde att få en ny chans i patentstriden mot Apple och satte sig i rättssalen i San Jose i slutet av maj. Domen föll återigen till Apples fördel, men Samsung ger sig inte. Nu kräver man att rättegången ska tas om.

Publicerad Uppdaterad

Juryns dom har ännu en gång fallit i den till synes evighetslånga patentstriden mellan Samsung och Apple, men fajten visar trots det inga tecken på att vara över. Så sent som i slutet av maj var det dags för ny rättegång, detta då Samsung beviljades att pröva huruvida skadeståndsbeloppet man tidigare tilldelats verkligen varit rimligt. Samsungs springande punkt var att de designpatent man anses ha inkräktat på med sina smartphone-enheter knappast kan anses omfatta telefonerna i sin helhet, utan bara utgjort en del av deras attraktionskraft. Trots det har rätten baserat skadeståndet på priset telefonerna i sin helhet, menade Samsung. Saken prövades således på nytt, och efter fem dagar kom domen: Samsung ska betala motsvarande 4,7 miljarder kronor till Apple. Där trodde väl – kanske aningen naivt – många av oss att det hela till slut var avgjort. Men icke… 

Samsung står fast vid sin ståndpunkt

Samsung har nu lämnat in en formell begäran om att rättegången ska tas om. Detta då man står fast vid sin ståndpunkt att skadeståndet är oproportionerligt. ”Ingen vettig jury kan komma fram till att Apples designpatent rör Samsungs telefoner i sin helhet” skriver Samsungs i sin begäran, där man också påpekar att domslutet varit ”överdrivet” och att bevisen som använts inte ger Apple rätt till mer än motsvarande högst 244 miljoner kronor, det vill säga en bråkdel av de 4,7 miljarder man beordrats betala. Huruvida Samsung beviljas en ny rättegång eller inte återstår nu att se, men att rättsväsendet tröttnat på de båda bolagens bråk har framgått med all önskvärd tydlighet. Distriktsdomaren Lucy Koh är en av de många inblandade som tappat humöret och mer eller mindre idiotförklarat de inblandade juristerna. 

Källa