Annons

Supertunna Android-plattor

Samsung lanserar ultratunna surfplattor

Just nu lanserar Samsung i USA på CTIA-mässan två nya surfplattor som bara är 8.6 millimeter tjocka. Surfplattorna Galaxy 8.9 och Galaxy 10.1 som Samsung nu lanserar är - som av en händelse - exakt 0,2 millimeter tunnare än Apples nya Ipad 2. Samsung-plattorna kör också nyaste versionen av Android, version 3.0.

Publicerad Uppdaterad

Att Samsung vill unmana just Apple Ipad är ingenting man gjort en hemlighet av. Direkt efter att Apple lanserade Ipad 2 så gick Samsungs mobilchef Lee Don-Joo ut och sade att nya surfplattan Samsung Tab 10.1 måste byggas om och bli tunnare.

Det har man onekligen lyckats med snabbt och effektivt.

Tunnare och lättare än Ipad 2

Samsung 10.1 är den surfplatta som mest tydligt utmanar Ipad. Skärmstorleken är samma som Apples nya Ipad 2. Men Samsungs surfplatta har en bättre, mer högupplöst, skärm. Förutom bättre skärm så är Samsung Galaxy Tab 10.1 både tunnare och lättare än Apples Ipad 2.

Både Tab 10.1 och Tab 8.9 kör på Googles nya operativsystem för surplattor Android 3.0 (även kallat Honeycomb). Det innebär att en mängs smarta Google-tjänster för surfplattor finns inbyggda, som Googles boktjänst, och en webbläsare med flikar. Bland mycket annat.

Båda nya surfplattorna från samsung har också 1 gigahertz-processorer med dubbla kärnor under skalet, säkerligen för att plattorna ska orka med de möjligheter till multitasking som Android-systemet bjuder på.

Filmar i full-HD

Även när det gäller andra funktioner verkar Samsung ha sett till att bräcka Apples Ipad. Bakre kameran tar stillbilder med 3 megapixlar och filmar i full-HD. Den främre kameran för videosamtal kan även ta stillbilder i två megapixlar.

För den som vill se på video har de nya surfplattorna stöd för de flesta videoformat, samt även Flash 10.2 för den som vill se på webb-tv eller använda andra streamingtjänster på internet.

Båda surfplattorna har även stöd för turbo-3G upp till 21 Mbit/sekund, samt givetvis wlan. Tab 8.9 kan även få inbyggt stöd för 4G (LTE) när den kommer till Sverige uppger Samsungs svenska PR-ansvarige Erik Johannesson till Mobil. 

Samsung 8.9 - ultratunn och lätt med Android 3.0.

Kommer till Sverige i juni

Nu i juni börjar Tab 10.1 säljas i Sverige, enligt Samsung. Prislappen kan svenska Samsung i nuläget inte berätta om. När den lite mindre Samsung 8.9 kan komma, och om den utrustas även med 4G, är inte heller klart i nuläget, enligt Erik Johannesson.

Samsung Galaxy Tab 10.1

Mått: 256,6 x 172,9 x 8,6

Vikt: 595 gram

I butik: Juni 2011

Samsung Galaxy Tab 8.9

Mått: 230,9 x 157,8 x 8,6 millimeter

Vikt: 470 gram

I butik: Andra halvåret 2011