Tronskifte på kretssidan

Samsung nu större än Intel

Intel har dominerat när det gäller integrerade kretsar sedan snart 24 år tillbaka, men den eran är nu över. Åtminstone om man ser till omsättning, där Samsung nu övertagit tronen.

Publicerad Uppdaterad

Det var uppenbart redan för nästan ett år sedan att dagen då Samsung passerar Intel i intäkter från försäljning av integrerade kretsar var nära förestående. Och med de senaste siffrorna från de båda bolagen kan man nu konstatera att Samsung är ny herre på täppan. Det handlar dock om en något haltande jämförelse, då de båda bolagen sysslar med helt olika typer av kretsar. Intel är alltjämt störst på klassiska processorer för datorer, medan Samsung tillverkar såväl mobilchipp som minnen och flashlagring. Att priserna på just minnen ökat bidrar förstås också till att Samsung sprungit om Intel. 

Mer framtidsanpassat

Men man kan inte heller bortse ifrån att morgondagens behov inte handlar primärt om processorer för datorer, utan mer om den typ av kretsar som Samsung tillverkar. Intel har haft oerhört svårt att anpassa sig till den nya mobila världen och har på sistone försökt hitta en ny nisch med chipp för Internet of Things-produkter (eller Sakernas Internet, om man så hellre vill). 

Källa