Inbyggt

Samsung och Apple snackar e-sim

De två tillverkarna samarbetar med mobiloperatörer för att skapa en e-sim standard.

Publicerad Uppdaterad

Både Samsung och Apple har börjat delta i djupgående diskussioner med industrin för telekommunikation. Det ska handla om att införa e-sim som ny standard, detta enligt en rapport från Financial Times. Nätverk som förväntas delta i planerna inkluderar AT&T, Deutsche Telekom, Etisalat, Hutchison Whampoa, Orange, Telefónica och Vodafone. Vilka länder tekniken förmodas komma till först är inte sagt.

Branschorganisationen GSMA ska enligt rapporten snart tillkännage en överenskommelse för att standardisera e-sim i konsumentprodukter. Överenskommelsen ska inkludera tillverkare av smarta telefoner.

Den största fördelen med e-sim är att du kan byta nätverksoperatör utan att också byta simkort. Behöver du byta från att betala per samtal till ett abbonnemang så ska det dessutom gå att helt enkelt meddela om det, sen sköts det automatiskt. Korten ska komma inbyggda och går inte att byta ut.

Sim-kort har blivit allt mindre för varje generation. Från mini-sim till micro-sim och senast nano-sim. Nu blir det alltså ett kort du inte kan ta bort, ett "embedded sim" som du kanske ens kan se, beroende på hur de nya sim-korten ser ut i slutändan.

Tekniken har nämligen en bit kvar att gå. De tekniska specifikationerna är ännu inte färdigställda så det bör ta minst ett år innan vi ser korten dyka upp. Än så länge är den enda som har anammat konceptet Apple, men då i form av sitt egna Apple SIM. De korten erbjuds än så länge endast i Storbrittanien och USA och endast av ett fåtal operatörer. 

Världens två största tillverkares intåg i diskussioner med den större industrin pekar dock starkt för anammandet av tekniken, så det är snarare en fråga om när tekniken standardiseras än om. När den dessutom kan tänkas komma till Sverige är också osäkert, vi förväntar oss inte att Sverige ligger högst upp på prioriteringslistan. Som tidigare lär vi få se korten fasas in med stöd för olika sim-kort beroende på modell.

Källa