Annons

Uppgifter från källor med insyn i saken

Samsung påstås slopa Bixby-stödet för äldre Androidversioner

Samsungs AI-assistent Bixby kommer inom kort till viss del inte längre att kunna användas med något äldre Samsungtelefoner som inte kör Android 9 Pie. Det hävdar källor med insyn i företagets planer.

Samsungs AI-assistent Bixby bygger på tre delar: Bixby Voice, Bixby Vision och Bixby Home. Den förstnämnda delen är den som gör att Bixby reagerar på användarens röst, det vill säga en tämligen avgörande del av tjänsten. Och just den delen ska enligt färska uppgifter från källor till sajten Sam Mobile vara på väg att försvinna från Samsungenheter som kör äldre versioner av Android, till exempel Nougat eller Oreo. Det innebär med andra ord en rätt diger lista med enheter, inte minst ett gäng väldigt populära telefoner. Om uppgifterna stämmer så dras Bixby Voice-stödet nämligen in från bland annat Galaxy S9, S9 Plus, S8, S8 Plus, S8 Active, Note 8 och Galaxy A9 såvida användarna inte uppgraderar till den senaste versionen av Android. 

Samsung vill förstås att användarna ska uppleva Bixby 2.0, det vill säga den senaste versionen av assistenten, som i högre grad kan konkurrera med AI-assistenter som Google Assistent eller Amazon Alexa. Att man därför slopar stödet för telefoner som kör äldre Androiversioner är inte helt oväntat. I den nya versionen av Bixby ingår bland annat ett kraftigt förbättrat gränssnitt just för Bixby Voice, som bland annat gör assistenten bättre på att förstå naturligt tal. Dessutom är den nya versionen både mer konversationsorienterad och avsevärt snabbare än föregångaren. De som hamnnar i kläm är primärt flitiga Bixbyanvändare som av en eller annan anledning inte vill uppgradera till Android 9 Pie.

Problemen som skapas av det här faktumet lär dock vara bekränsade dels för att det är få som idag använder Bixby som haft svårt att attrahera användare framförallt i skuggan av Google Assistant. Dessutom löser en uppdatering till Android 9, om den är tillgänglig för enheten i fråga, problemet.

Källa