Handlar sannolikt om Exynos 9810

Samsung presenterar nytt Exynos-chipp den 4 januari

Samsung har skickat ut inbjudningar till ett event den 4 januari där man kommer att lansera en chippnyhet av något slag. Med största sannolikhet handlar det om det nya mobilchippet Exynos 9810, som bland annat förväntas husera under skalet på kommande Galaxy S9 i de enheter som säljs utanför Nordamerika.

Publicerad Uppdaterad

Exakt varför Samsung envisas med att använda olika chipp på olika kontinenter är inte helt och hållet klarlagt. Men att man kör med Qualcomms Snapdragon-chipp på den nordamerikanska marknaden och med sina egna Exynos-processoerer i resten av världen är ett faktum. Det har förekommit en del spekulationer om att det skulle handla om allt från patent till att säkra tillgången på chipp, men någon officiell förklaring har Samsung aldrig kommit med. Nåväl. Precis som när det gäller Snapdragon så kommer med jämna mellanrum även nya toppmodeller av Samsungs Exynos-chipp. Nu är det Exynos 9810 som står på tur, och det är troligtvis just det chippet som Samsung kommer att avslöja detaljerna kring vid det event den 4 januari som man nu bjudit in till. 

Det mesta ännu okänt

Samsung har inte avslöjat särskilt mycket om den nya Exynos-processorn hittills, annat än att den är på gång och att den precis som föregångaren 8895 kommer att tillverkas i en så kallad 10-nanometersprocess. Samsung har även meddelat att Exynos 9810 mycket riktigt också ska betraktas som elektronikjättens nya toppchipp och att det kommer att ha en uppgraderad grafikprocessor (allt annat vore väl förvisso en skräll). Samsung meddelade även i november att produktionen av andra generationens chippset baserade på en 10-nanometersprocess var igång. Mobil kommer självfallet att bevaka chippeventet, som förhoppningsvis kan ge oss en föraning om vilken prestanda kommande Galaxy S9 och S9 Plus blir kapabla till. 

Källa