Benchmarksiffror läckta

Samsung S21: Snapdragon och Exynos i fortsatt prestandakamp

En ny mätning visar att Samsungs egna Exynoschip får stryk av Qualcomms motsvarighet Snapdragon som ska petas in i de kommande Samsung S21-modellerna. Samtidigt väntas S21-serien få ett vassare Exynos-chipp.

Publicerad Uppdaterad

Efter att Samsung lanserade sin toppmodell S20 Ultra började det dyka upp klagomål från användare som inte var nöjda med prestandan från sina Exynoschip. Samsung använder sig av sina egna Exynoschip på den europeiska marknaden och Qualcomms Snapdragonchip på den amerikanska marknaden. Det ser ut som om det kommer att bli samma uppdelning för den kommande S21 och ryktena kring de olika chipens prestanda har viktats hit och dit. 

Nu har en mätning gjorts av Geekbench och där visar det sig att Exonyschipet återigen får smäll på fingrarna av Snapdragonchipet. Det ska dock sägas att det fortfarande är ett par månader kvar innan den nya S21-modellerna lanseras och saker kan fortfarande ändras vad gäller optimeringar i både mjukvara och hårdvara. Så hur det här kommer att påverka prestandan i slutändan får vi nog vänta med att se. Det ska också sägas att mätningarna som gjordes var på ett Exynos 1000, men det ryktas om att S21 kommer att få ett nu ännu inte lanserat Exynos 2100 vilket alltså kan göra att den här mätningen blir inaktuell. 

Kommentatorer har också påpekat att de nu läckta benchmarksiffrorna kan vara felaktiga, eftersom tillverkarna arbetar med att fintrimma prestanda fram till lanseringen. Läckaren Ice Universe skriver till exempel att man ska undvika att dra slutsatser av siffrorna och istället invänta de bekräftade specifikationerna på telefonen när de finns tillgängliga. Hans ägert vidare att indikationer idag pekar på att Exynos 2100 delar mycket att specifikationerna med Snapdragon 875. De är till exempel båda byggda i 5 nanonmeter men att Exynos 2100 på flera punkter överträffar Snapdragon 875 och därför förväntas prestera något bättre.

Källa