Lång startsträcka

Samsung ska släppa Tizen-mobiler globalt

Z4 lär knappast bli Tizen-telefonen som tar Europa med storm.

Det har inte direkt drällt av Tizen-baserade smartphones i vår del av världen så här långt. Men nu kan det komma att bli ändring på den saken. Det har Samsung själva avslöjat.

Publicerad Uppdaterad

Det Linuxbaserade operativsystemet Tizen för en undanskuffad tillvaro i stora delar av världen och betraktas av många primärt som ett alternativ till Android som huserar i ett fåtal smart tv-apparater och infotainmentsystem för fordon. Och så Samsungs serie smarta klockor då. Men Samsung – som står bakom det öppna källkodsprojektet – har länge haft större ambitioner än så för Tizen. Bara det att vi inte sett mycket av dem. Men nu ska det bli åka av för Tizen, om man får tro Samsung själva. 

Världsherravälde

Det är i samband med en utvecklarkonferens för Tizen-plattformen som Samsung nu sagt att smartphones med Tizen ska lanseras i alla världens länder. Och det innebär sannolikt att vi kommer att få se en high end-enhet från Samsung med Tizen. För på de europeiska och nordamerikanska marknaderna är allt annat förhållandevis svårsålt. Den senaste mobilenhet som Samsung släppte med Tizen är dock allt annat än high end. Den heter Z4, har 4,5-tumsskärm, 4-kärnig processor på 1,5 GHz och 1 GB arbetsminne. 

Säkerhetsmässig katastrof

Tizen har även fått utstå en del kritk för att operativsystemet inte skulle vara säkert, något som i dagsläget är en nödvändighet om det ska lanseras på bred front. Flera experter, inte minst den israeliska säkerhetsforskaren Amihai Neiderman, har hävdat att koden är säkerhetsmässigt förkastlig och vidöppen för skadliga angrepp av olika slag. Men Samsung har sagt att man ska se över säkerheten i operativsystemet. 

Källa