Annons

Satsar på företagsanvändare

Samsung skyddar Galaxy S3 med Knox

[UPPDATERAT 130226 - 11:30] På måndagen visade Samsung och samarbetspartnern Airwatch Knox, en applikationscontainer som säkrar mobiltelefonen på applikationsnivå. Knox är ännu ett tecken på Samsungs ambition inom området företagsmobilitet. Mobil Business har talat med Injong Rhee, senior vice president, B2B R&D Group på Samsung.

Publicerad Uppdaterad

Från och med andra kvartalet 2013 finns säkerhstelösningen Knox förinstallerad på alla Samsung Galaxy S3. Knox gör det möjligt för företagsanvändare att ha tillgång till företagsapplikationer och -data på ett säkert sätt samtidigt som de kan fortsätta att använda sina favoritappar på det vanliga sättet. I praktiken skapas två olika profiler på telefonen, med olika privilegier. Använder man jobbprofilen är all data krypterad inom applikationer som är godkända av it-avdelningen, inom det som kalls en krypterad container. Data som skapas inom jobbprofilen finns inte att tillgå när man sedan byter till privatläget.

– Med Knox kan användaren byta från en persona till den andra. Vi begränsar inte användarens egna privata aktiviteter på telefonen. Skulle den ladda ner någon skadlig kod så påverkar det inte data som finns i containern, säger Injong Rhee.

Intressant med knox är att Samsung har anpassat den rena Androidversionen och lagt till säkerhetskomponenter direkt i operativsystemet. 

– Samsung är den första mobiltillverkaren som erbjuder en förinstallerad tjänst som dessutom ger tillgång till telefonens alla funktioner i en säkrad miljö, säger en representant från Airwatch till Mobil Business.

I Knox finns även en applikationsmarknadsplats med appar som redan är inom containern. En app som Injong Rhee visade är Dropbox. 

För användaren är Knox enkelt. Man klickar på Knox-ikonen på hemskärmen och slår in ett lösenord. Då öppnas containern med de krypterade företagsapparna. För att byta tillbaka till privatläget klickar men på Personal profile-knappen. 

Den typen av applikationscontainers finns visserligen redan på marknaden, dock inte integrerade i operativsystem. Även delningen av mobilen i två olika profiler, en till företagsanvändning och en till privatanvändning, för tankarna till det som Blackberry erbjuder under namnet Blackberry Balance. Med tanke på att Blackberry i stort sett inte finns i Sverige är Samsung därmed ensam om att kunna erbjuda en sådan lösning. Nästa steg för tillverkaren är att göra aktiveringen av Knox ännu enklare.

– Vi tittar på en lösning där vi kan aktivera Knox direkt via molnet, säger Injong Rhee.