Kroppsburen teknik

Samsung släpper Tizen SDK för Gear

Tizens utvecklingskit för kroppsburna prylar stödjer enheter som inte kopplas till smarta telefoner.

Publicerad Uppdaterad

I veckan lyckades Google skapa stor uppmärksamhet kring Wear, ett utvecklingskit för kroppsburna prylar. Den första smarta klockan med Wear blir LG:s G Watch. Men även Samsung, som tillsammans med Intel backar upp plattformen Tizen – som körs i Samsungs nya smarta klockor, Gear 2 och Gear 2 Neo – släppte ett specifikt SDK för Gear 2 i veckan.

Tizen SDK for Wearable 1.0.0b1 är ett specifikt SDK (Software Development Kit) för kroppsburna prylar som inkluderar API:er (Application Programming Interface) för hårdvara med stöd för bland annat alarm, applikationer, blåtand, filsystem, batteri, kamera och klocka. Stöd finns även för rörelse- och sensorinformation inklusive stegräknare och pulsmättare.

Mest intressant med Tizen SDK for Wearable är att det stödjer applikationer som fungerar med eller utan koppling till smarta klockor. En viktig begränsning i kitet är att det, i alla fall i dagsläget, endast kan användas för utvecklingen av applikationer till Samsung-enheter som kör Android 4.3 eller senare.

Pengar för att stimulera utveckling i Tizen
I veckan prisades även 54 appar i nio olika kategorier på Tizen App Challenge. Hälften av de tävlande bidragen var appar utvecklade i html5 och andra hälften systemspecifika appar. De högst rankade html5-apparna fick vardera 50 000 dollar (cirka 318 000 kronor) och det delades ut sammanlagt 4 miljoner dollar (över 25 miljoner kronor) i prispengar. Tizen passade då även på att samla in data kring vilka Tizen-utvecklare är och vilka plattformar de helst jobbar med. Resultaten av undersökningen visar att en tredjedel av utvecklarna endast arbetar med systemspecifika appar, en tredjedel endast med html5 och resterande utvecklare med båda. Detta innebär att de flesta appar som var med i tävlingen även finns på andra plattformar, skriver Tizen.

Ett kriterium för att kunna skicka ett tävlingsbidrag var att utvecklingen inte var finansierad av vare sig Samsung eller Intel.