Licensierar ARM:s teknik

Samsung slutar utveckla egna processorkärnor

Samsung ser ut att ge upp försöken att bättra på prestandan i sina chipset med egen teknik.

Publicerad Uppdaterad

Nyheten att Samsung slutar med egna processorkärnor levereras i form av ett dokument till myndigheter i Texas där man varnar för uppsägningar. Dessa uppsägningar ska ske i samband med att den avdelning i Austin som utvecklar företagets processorkärnor upphör att utveckla framtida produkter.

Alla mobilprocessorer i dag utgår i varierande grad från teknik från det brittiska företaget ARM, men somliga, som Apple och Samsung, har valt att bara licensiera viktiga delar av tekniken och utveckla processorkärnorna själva. Andra, som Mediatek, köper även ritningarna till Arms processorer och använder i sina chipset. Qualcomm med sina Snapdragon-chipset går en mellanväg, där man ibland använt Arms processorer rakt av och ibland använt egna processorer som tros vara lätt modifierade varianter av Arms.

Att Samsung nu väljer att lägga ner sin processorutveckling får tolkas som att man anser att Arms egna processorer kommer att vara överlägsna Samsungs under överskådlig framtid. Rent praktiskt hamnade Samsungs Exynos 9820 efter Qualcomms Snapdragon 855 i prestandatest i år och man måste ha kommit fram till att även nästa generation processorkärnor skulle ha gjort det. Enligt källor med insyn klarar Samsung av att utveckla riktigt snabba processorer, men man har problem att få ner energiförbrukningen till de nivåer som behövs.

Samsung lanserade chipsetet Exynos 990 för ett par veckor sedan vilket allmänt tolkades som det chipset som kommer att sitta i Samsungs toppmodeller som S11-serien nästa år. Men enligt Max Weinbach på XDA kommer S11-serien drivas av ett annat chipset. Det är oklart om detta varit planen hela tiden eller om det är en "plan B" som man nu drar igång. Chipsetet som tills annat namn offentliggörs kallas Exynos 9830 väntas få fyra Cortex A77-kärnor, vilket är Arms snabbaste standardprocessorer just nu.

Källa