Världens största kretstillverkare

Samsung snart större än Intel

I 23 års tid har Intel varit världens största tillverkare av integrerade kretsar, men i år kan de petas från tronen av Samsung.

Publicerad Uppdaterad

Mycket talar för att Samsung går om Intel som världens största chiptillverkare redan andra kvartalet i år, och kanske också på helåret 2017. Orsaken är ökade priser på flashminnen med DRAM och NAND-teknik, som väntas öka i pris med 39 respektive 25 procent. Samsung väntas då få en försäljning för perioden april-juni på 14,6 miljarder dollar, medan Intels försäljning väntas uppgå till 14,4 miljarder dollar under samma period.

Det rör sig alltså om störst mätt i omsättning, inte nödvändigtvis produktionsvolym. Det senare är svårt att mäta eftersom kretsar kan variera kraftigt i storlek, och beroende på hur fin process som används har mycket olika värde.

Intel har traditionellt sin styrka inom datorprocessorer. Försäljningen av datorer har dock stagnerat och fått se sig omkörd av mobiltelefonerna, ett område där Qualcomm dominerar och Intel misslyckats totalt att slå sig in på. Nu satsar Intel i stället stort på kretsar för sakernas Internet, IoT, för att inte missa även nästa båt. Jämfört med dessa är alltså Samsungs främsta område minneskretsar, en produkt som behövs oavsett om det handlar om datorer, mobiler eller smarta övervakningskameror.

Källa