https://www.mobil.se/nyheter/samsung-stanger-ned-en-hel-mobilfabrik-i-kina
566328
Nyheter
Tillverkar 36 miljoner mobiltelefoner om året

Samsung stänger ned en hel mobilfabrik i Kina

Samsung lägger ned all verksamhet vid sin mobilfabrik i kinesiska Tianjin, uppger en talesperson för den koreanska elektronikjätten. MInskad försäljning och stigande kostnader för arbetskraft anges som huvudskäl.

Samsung har två mobilfabriker i Kina. En i Huzhou i den södra delen av landet och en i Tianjin i nordöstra Kina. Den senare av dem läggs nu ned, enligt uppgifter från en talesperson för Samsung. Personalen ska alldeles nyligen ha informerats om saken. Anledningen uppges vara att man dels ser en minskad försäljning i Kina till följd av hård konkurrens från lokala aktörer, men också att kostnaderna för arbetskraft har stigit i landet. Samsung har under senare år flyttat en hel del tillverkning till andra länder, bland annat Indien och Vietnam. 

Drastiskt minskad marknadsandel

Samsungs andel på den kinesiska smartphonemarknaden låg under årets tredje kvartal så lågt som på 0,7 procent, uppger koreanska medier. Detta efter att man tidigare varit uppe i så mycket som 20 procent. Mot bakgrund av det finns naturligtvis inga större incitament att ha en allt för omfattande produktion i landet. Fabriken som nu läggs ned hade en produktionsvolym på runt 36 miljoner enheter om året. Samsung anlade i juli världens största smartphonefabrik i Noida i Indien.