https://www.mobil.se/nyheter/samsung-tappar-mark-till-kinesiska-tillverkare
566131
Nyheter
Huawei starkt framåt

Samsung tappar mark till kinesiska tillverkare

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/sm-a920f_002_back_caviar-black.jpg?itok=_oKxsroy', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/sm-a920f_002_back_caviar-black.jpg?itok=2OOZHnYs', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/sm-a920f_002_back_caviar-black.jpg', w: 1440, h: 960, title: ' ' },]
Att de kinesiska tillverkarna utgjort en smärre huvudvärk för koreanska Samsung under en tid är allmänt känt. Och den huvudvärken lär förvärras efter de senaste siffrorna från både IDC och Strategy Analytics, som visar att trenden håller i sig.

Den nedåtgående trenden för Samsung började redan förra julen och har sedan hållit i sig konstant hela vägen. Under årets tredje kvartal tappar Samsung runt 13 procent i marknadsandelar globalt, ett dropp som dessutom föregicks av en nedgång med 10 procent under andra kvartalet, och dessförinnan 2 procent respektive 4 procent nedåt under kvartalen före det. Och det är tydligt att det är de kinesiska konkurrenterna som sakta men säkert börjat äta upp försprånget Samsung har som världens i särklass största smartphone-leverantör. 

Xiaomi och Huawei framåt

Samsung är alltjämt störst i världen, men Huawei håller ställningarna gentemot Apple som näst störst och noteras för 32 procent fler leveranser under kvartalet. Det är framför allt framgångarna med P20-telefonerna som ligger bakom det starka kvartalet. Xiaomi går också framåt starkt, närmare bestämt med 20 procent, vilket räcker för att man ska placera sig på fjärde plats som leverantör globalt. Flera analytiker menar att det är nu är hög tid för Samsung att göra någonting åt saken, om man inte ska tappa ännu mer mark. Framför allt behöver man framgångar inom mellan- och budgetsegmenten i Asien.