https://www.mobil.se/nyheter/samsung-tar-patent-pa-udda-fingeravtryckslosning
565426
Nyheter
Spännande ny lösning

Samsung tar patent på udda fingeravtryckslösning

Nederländska Letsgodigital har upptäckt det nya Samsung-patentet
Ett intressant nytt Samsung-patent visar ett slags kombination av den klassiska mekaniska hemknappen och en fingeravtryckssensor placerad under skärmglaset.

Samsung lämnade in en patentansökan till WIPO (World Intellectual Property Organization) i november 2017 som nu har offentliggjorts och som uppmärksammats av den nederländska sajten Letsgodigital. Det hela rör en fingeravtryckssensor där man kombinerat mekanisk och virtuell teknologi på ett tämligen intressant vis. Knappen sitter dels under skärmglaset i form av en virtuell knapp, dels i telefonens skärmkant i form av en klassisk mekanisk knapp. Den virtuella delen är något större än den mekaniska delen. Enligt patentet ska den virtuella delen av sensorn kunna ha en optisk, kapacitiv eller ultraljudsbaserad fingeravtryckssensor och ska kunna förändras i både storlek och form. 

90 procent skärm

Enheten man refererar till i patentdokumenten har en front som till hela 90 procent består av skärmyta. Det kan jämföras med Samsungs senaste flaggskeppstelefon Galaxy S9, som har en skärm som täcker 84,2 procent av framsidan. Det är förstås omöjligt att säga om Samsung har några planer på att göra verklighet av konceptet, men det är onekligen en intressant idé. Stora techföretag tar med jämna rum patent på mängder av lösningar som aldrig ser dagens ljus i någon produkt.