Annons

Lär sannolikt inte bli någon större hit

Samsung tar patent på udda sensorpanel

Bild från nederländska Let's Go Digital
Bild från nederländska Let's Go Digital

Den som inte gillar sensorpaneler lär knappast uppskatta det patent som Samsung nu beviljats.

Publicerad Uppdaterad

”Reverse notch” kallar Samsung själva den här lösningen, som i princip är just det: en omvänd sensorpanel. Istället för att droppa ned över skärmytan så ger den istället telefonen en liten upphöjning runt sensorerna på ena kortsidans överkant. Och visst, det gör ju att skärmen inte påverkas av sensorpanelen, men däremot får ju telefonen ett utseende som knappast lär tilltala den som ogillade konceptet från första början. Det är den nederländska sajten Let's Go Digital som har uppmärksammat patentet. Samsung har så här långt lyckats undvika sensorpaneler på sina telefoner. Med Galaxy Note 10- och S10-serien har man däremot valt att använda sig av kamerahål, vilka också innebär att man inkräktar på skärmytan. I S10 finns ju kamerahålet upp till höger i skärmen medan NOte 10 istället fått ett litet coh centrerat kamerahål i toppen av skärmen.

Flera alternativ

Det finns en del mer eller mindre kreativa lösningar på dilemmat med att telefonens sensorer måste få ta plats. Oneplus har löst det med en pop-up-kamera och Oppo har lanserat en liknande variant med en ”hajfena” som fälls upp på sniskan. Det är i princip bara Apple och i viss mån även Huawei som valt att hålla fast vid den klassiska sensorpanelen. Eftersom det inte handlar om någonting annat än ett patent så är det förstås långt ifrån säkert att Samsung gör verklighet av den här lösningen. Men vacker, ja det är den väl inte direkt.

Sony och Pixel utan paneler

För den som inte gillar sensorpaneler är annars Googles nylanserade Pixel 4 och PIxel 4 XL exempel på teleofner som inte har sensorpanel. Här sitter istället de sesnorer som krävs ovanför skärmen. Dessa telefoner släpps dock inte officiellt i svenska butiker, men kan bli tillgängliga via import ändå i begränsad upplaga. Sony är en annan tillverkare som undvikit sensorpaneler och de sticker istället ut från mängden med sina långsmala skärmar i 21:9 format, helt utan störande moment som kamerahål och sensorpaneler. 

Källa