Uppköpsrykten

Samsung uppges försöka köpa AMD

Stämmer ryktena blir Samsung en konkurrent till både Intel och Qualcomm i de flesta segment.

Publicerad Uppdaterad

AMD grundades redan 1969 och är därmed en riktig veteran när det gäller utveckling av processorer och andra halvledare. Till skillnad från Samsung har AMD stora marknadsandelar när det gäller processorer för vanliga datorer och servrar. AMD är den enda större konkurrenten till Intel när det gäller processorer med x86-arkitekturen där Intels Core-processorer och AMD:s A-serie ingår. AMD är också, tillsammans med Nvidia, en av de största utvecklarna av grafikprocessorer.

Det är inte första gången det florerar rykten kring Samsung och AMD – redan 2007 fanns det Samsungchefer som menade att ett köp av AMD skulle stärka bolaget.

AMD har ingen egen tillverkning, men tillgång till företagets produkter och patent skulle ge Samsung ett mer komplett utbud från ARM-baserade mobilprocessorer till processorer för laptops, arbetsstationer och servrar. Samtidigt skulle Samsungs ekonomiska resurser kunna stärka forskning och utveckling inom AMD:s områden och därmed bli en vassare konkurrent till Intel. Köpet skulle också stärka Samsungs ställning i pågående patenttvister – exempelvis mot Nvidia.

Varken AMD eller Samsung har bekräftat eller dementerat ryktet.

Källa