Generationsskifte bland skärmpaneler

Samsung visar skärm med fingeravtryckssensor på hela ytan

Första oled-skärmen med inbyggd fingeravtrycks- och blodtrycksavkänning har presenterats.

Publicerad Uppdaterad

Vanligtvis är de ”skärmbaserade” fingeravtryckssensorer som används i en separat modul, vilket bland annat innebär att det bara går att läsa av fingeravtrycksdata inom ett begränsat område på skärmen. Så är det inte med Samsungs nya Sensor OLED Display som företaget visade upp på SID Display Week 2023. Där har man lyckats åstadkomma den här typen av avläsning över hela skärmen genom att bädda in en ljusavkännande organisk fotodiod (OPD) i själva panelen.

Det betyder inte enbart att den kan känna igen fingeravtryck var som helst på skärmen, den kan dessutom bland annat läsa av användarens hjärtfrekvens, blodtryck och stressnivåer genom att kunna läsa av flera fingrar samtidigt.

Möjligheten att läsa av flera fingrar samtidigt möjliggör dessutom flerfingerautentisering med exempelvis fyra fingrar på skärmen, vilket skulle erbjuda en närmast obeskrivligt mycket mer kraftfull och säkrare biometrisk inloggning jämfört med ett enda finger. Det skulle även kunna bli möjligt att autentisera enskilda appar på direkt på startskärmen helt enkelt genom att placera ett finger på appikonen för att både öppna och låsa upp appen samtidigt.

Möjligheten att läsa av blodtryck blir dessutom extra speciell eftersom det nödvändigt att mäta blodtrycket i båda armarna. Funktionen blir möjlig tack vare att Sensor OLED-skärmen kan samtidigt känna fingrarna på båda händerna, vilket ska ge en mer exakt hälsoinformation än befintliga bärbara enheter enligt Samsung.

Det är dock mycket teknisk information som Samsung inte har gått ut med ännu angående Sensor OLED Display, vilket inkluderar när den kan dyka upp i produkter.

Källa