https://www.mobil.se/nyheter/samsung-visar-upp-ai-baserat-virtuellt-tangentbord-for-mobilen
568041
Nyheter
Fler detaljer kommer under CES-mässan

Samsung visar upp AI-baserat virtuellt tangentbord för mobilen

Att skriva längre texter på en smartphone är måttligt upphetsande. Men Samsung kan ha en lösning på gång när det gäller den biten.

Det här med att mobila enheter skulle ta över helt och hållet och göra datorer överflödiga tycks vara någonting som många drömmer om. Den bistra sanningen är dock att det finns ett stort problem att lösa innan det kan hända, nämligen att det är smått omöjligt att både skriva snabbt och att skriva längre texter med en mobil enhet utan att behöva gå en kurs i aggressionshantering efteråt. Röstbaserad inmatning funkar ju ärligt talat lite sådär fortfarande, och rättstavningsfunktionerna lämnar så mycket i övrigt att önska att man helst stänger av dem och finner sig i att jag blir ”kag” och att hej blir ”hek”. Men Samsungs experimentavdelning C-Lab har nu kommit med en potentiell lösning som kanske inte kan matcha ett klassiskt smattrande fysiskt tangentbord, men som åtminstone tar oss en smula närmare den upplevelsen även med en mobiltelefon. 

Lösningen kallas SelfieType, och det handlar om ett virtuellt tangentbord som nyttjar telefonens selfiekamera. Man ställer upp telefonen så att selfiekameran kan fånga ens händer, startar SelfieType-appen och smattrar loss på bordsytan framför. Med hjälp av en AI-baserad analysalgoritm räknar sedan appen ut vad det är du försöker skriva, med utgångspunkt från hur man placerar fingrarna på ett klassiskt QWERTY-tangentbord. Det behövs alltså ingen extra hårdvara för att det hela ska fungera. Däremot så lär du förstås behöva behärska att skriva med QWERTY-layout utan att titta på tangentbordet, vilket vi gissar lär utesluta rätt många användare. Hur bra det fungerar i praktiken lär vi få återkomma om längre fram, men fler detaljer kring lösningen ska presenteras i samband med CES-mässan som kickar igång i början av det nya året.