Annons

Äntligen lanserad

Samsungs första Tizentelefon släppt

Samsung Z1 är företagets första telefon med det egna operativsystemet Tizen.

Publicerad Uppdaterad

Efter många rykten och förhoppningar har Samsung äntligen lanserat en telefon med deras egna operativsystem Tizen. Z1 är namnet på den och i dagsläget är det enbart Indien som är tilltänkt marknad för den.

Luren går loss på överkomliga 5700 indiska rupier, vilket motsvarar ungefär 750 svenska kronor. För det får du en telefon med Tizen 2.3, en kamera på 3,1 megapixel, en skärm med upplösningen 800x480 pixel och en dual core-processor på 1,2 gigahertz med tillhörande 768 megabyte arbetsminne. Lagringsutrymmet är satt till fyra gigabyte, med stöd för minneskort upp till 64 gigabyte. 


Z1 sällar sig således till en allt växande skara av Tizen-enheter, där vi sedan tidigare sett Samsung smarta klockor och nyligen även samtliga smarta TV-apparater från företaget som ska släppas under 2015. Rimligen används Z1 och Indien som ett sätt att testa marknaden för Samsungs eget operativsystem och skulle det falla väl ut är det nog senare modeller än Z1 som vi kan komma att få se i Sverige.


Enligt Techcrunch har Samsung inte velat säga hur många appar som finns tillgängliga till systemet ännu, men de tillägger även att samtliga appar som skrivits för Ios och Android måste skrivas om för att fungera med systemet. Med en telefon som kör Tizen hittills hade vi å andra sidan inte väntat oss hundratusentals appar reda direkt vid start.

Kan Samsung fånga marknaden och ge partnern Google en match om kunderna med sitt eget operativsystem? Kommentarsfältet är öppet för spekulation.