Mobilerna räddar resultatet

Samsungs resultat dyker – men räddas av toppmodeller

Totalt sett har Samsungs resultat för 2019 gått neråt, men tack vare en bra försäljning av deras toppmodeller på mobilsidan hjälper resultatet uppåt.

Publicerad Uppdaterad

Enligt årsrapporter från Samsung Electronics har deras vinst minskat under året jämfört med föregående år. Förutom de produkter som säljs direkt till konsumenter inkluderas här även komponenter som minnen och skärmar som man säljer till exempel till andra mobiltillverkare. Det är främst minnen och skärmpaneler som står för de stora tappen. Efterfrågan på high end skärmar, både stora och små, har minskat och därmed skapat en förlust för den verksamheten. Ser man istället på minnena har försäljningen ökat, men priserna har pressats nedåt. 

Det som har hållit resultatet uppe är istället försäljningen av, framför allt, toppmodelerna i Samsungs mobiltelefonfamilj. Samsung nämner även specifikt A-serien av telefoner som en grupp produkter med positiv inverkan på resultatet. De räknar också med att vinsten från mobilsidan kommer att öka under 2020 med nya modeller, bland annat en ny vikbar, som lanseras. De tror även att övergången mot 5G kommer att öka efterfrågan och höja priserna inom andra sektioner av företaget som då kan hämta hem det lägre resultatet från 2019. 

Källa