Presidentmuta

Samsungtopp döms till fängelse för ekonomisk brottslighet

Samsung Electronic är återigen i blåsväder efter att deras vice VD har dömts till två och ett helvt års fängelse för mutbrott, förskingring och bokföringsbrott.

Publicerad Uppdaterad

Samsung Electronics vice VD, Lee Jae-Yong, har redan suttit i fängelse för mutbrott mellan 2018 och 2019, då han fick sitt straff reducerat efter att målet tagits upp igen i Sydkoreas högsta domstol. 

Brotten han dömdes för då var kopplade till den mutskandal som fällde den dåvarande sydkoreanska presidenten Park Geun-Hye 2017. Hon avsattes av en riksrätt, dömd för att ha tagit emot enorma mutor från flera stora bolagskoncerner, bland annat Samsung. 

2019 beslutade högsta domstolen att en ny prövning av korruptionsanklagelserna mot Lee Jae-Yong skulle ske. Utfallet blev att han döms till fängelse i två och ett halvt år, men får räkna av den tid han redan suttit fängslad. 

Enligt domstolen har Jae-Yong gjort sig skyldig till mutor, förskingring och bokföringsbrott för motsvarande 65 miljoner kronor. Även om denna dom kan överklagas tror experter att det inte är sannolikt att utfallet skulle ändras då ärendet redan varit uppe tidigare. 

Lee Jae-Yong har i princip styrt Samsung sedan hans far, Lee Kun-Hee drabbades av en stroke 2014. Det har också förväntats att Jae-Yong skulle ta över som ordförande i styrelsen efter sin far som gick bort i oktober 2020. 

Domen kommer i samma veva som företaget lanserar sina nya toppmodeller i S21-serien och när beslutet om domen kom sjönk aktien med fyra procent.

Källa