Är det HÄR framtiden?

Se det själv: Så dåligt är Google Tango

Google Tango gör telefonen medveten om omgivningen, vilket ska ge fler möjligheter för både spel och nytta. Vi har börjat testa första Tango-mobilen.

Publicerad Uppdaterad

Lenovo Phab 2 Pro, den telefon jag fått hit för att kunna testa borde inte vara här, är min första känsla. Jag har följt produkten en längre tid, för när den nu kommit ut i butiker är det resultatet av flera års arbete från Googles och Lenovos sida. Det började som ett framtidsprojekt för ungefär tre år sedan, eller det var i alla fall då vi fick höra talas om det och det har nu resulterat, i det här. Lenovo Phab 2 Pro är en gigantiskt stor telefon (6,4 tum stor skärm) utrustad med fyra kameror som hanterar Tango-funktionen. Det Tango ska göra är att göra telefonen medveten om sin egen position i förhållande till omgivningen samt tillföra funktioner för att mäta ytor och avstånd mellan flera punkter. Mitt första intryck när jag först testade på egen hand för ett par dagar sedan var grym besvikelse. De följande dagarnas testande har förstärkt det första intrycket.

Nyttan med Tango
Tangotekniken ska göra det möjligt att mäta saker som bord och dörrkarmar hemma och använda informationen för att planera inredningen. Telefonens känsla för var den befinner sig i förhållande till omgivningen ska även göra olika spelupplevelser möjliga. Problemet är att inget funkar.

Tango är tekniken i sig och genom att klicka på Tango-ikonen i telefonen kommer du till butiken där du kan ladda ner appar och spel som ska tillföra nytta och nöje. Det första jag möts av här är en app som “inte är tillgänglig i mitt land”. Tangobutiken är alltså bara genvägar till Tango-appar i vanliga Google Play-butiken. Jag hittar hur som helst en hel del appar som går att ladda ner och tar ner och testar en handfull.

Redan när jag fick tekniken visad för mig på mobilmässan i Barcelona innan den var helt klar så var mäta möbler en central funktion. Den första appen jag testar är därför den som heter Measure och gör precis det. Den är dock varken smidig eller exakt. För att alls kunna mäta något måste det ha en tydligt kontrastrik kant som kameran kan hitta. Bordsskivor och hyllor går bra, annat går sämre. Även när det funkar så visar det sig att mätningarna inte alls är särskilt exakta. Det är dels svårt för kameran att hitta kanter. Den fastnar lätt på en liten skugga bredvid eller något i bakgrunden. På kortare saker på nära håll anges måtten i centimeter, men när jag kontrollmäter med linjal kan det diffa en centimeter hit eller dit. Längre saker över en meter anges ofta längderna i meter och med bara en decimal, så där får du inte en högre exakthet än plus minus 10 centimeter. Väldigt svårt att ha någon nytta av. Det första mätappen säger när man startar den är för övrigt just att “mätningarna är beräkningar och kanske inte stämmer helt”.

Nöje då?
Med sin påstådda känsla för omgivningen den befinner sig i ska telefonen vara en mästare på spel med AR-teknik. Augmented Reality (förstärkt verklighet, AR) ska låta dig jaga monster i mataffären, beundra dinosaurier i ditt vardagsrum och så vidare. Inte heller det fungerar. Inget i dinosaurie-appen tyder på att telefonen vet något om omgivningen. Dinosaurien Archaeopteryx som är en fågelliknande varelse spänner klorna i en tänkt pinne, men gör det svävande mitt i luften första gången jag provar. Inte heller de övriga djuren hamnar på marken. Det här är ett återkommande problem även i de andra apparna. Enkla spelet Woorld lyckas också placera sina objekt helt lutande mot vårt platta raka golv. Vissa spel som är mindre beroende av den miljö vi befinner oss i fungerar bättre, men vad är då meningen med att använda tekniken? AR-funktionerna i Pokemon Go och Sonys dinosaurie-läge i sina mobilkameror fungerar bättre och de gör det utan Tango.

I övrigt är Lenovo Phab 2 Pro framförallt en väldigt stor telefon. Den utmärker sig på det sättet och har heller inget toppchipp. Snapdragon 652 byggd för Tango är det som driver telefonen och det kan kanske ha att göra med att Tango-projektet har så lång tid på nacken. Snapdragon 652 är ju ett år gammal ungefär. Kanske är det även därför som micro-usb används och inte usb-c vilket Lenovo gått över till i sina senaste mobiler med Moto Z i spetsen. Hade Tango-tekniken revolutionerat hade man kunnat se en anledning att köpa Phab 2 Pro, men nu är det bara ytterligare en sak som drar ner intrycket.