Annons

Inställd lansering

Senarelagd Exynos 2200 pekar på europeisk S22 med Exynos

Samsung presenterade lanseringsdatum för sin nya processor med AMD-teknik men ångrade sig.

Publicerad Uppdaterad

Det var i början av året som Samsung signalerade att man den 11 januari officiellt skulle avtäcka Exynos 2200. Detta datum har nu passerat och det utan att Samsung genomfört någon lansering och dessutom har det twittermeddelande där bolaget bekräftade lanseringsdatumet numera tagits bort. Att Samsung med så här kort varsel och helt utan förklaring skrotat lanseringen är förvånande. Särskilt eftersom Samsung Galaxy S22-serien enligt många uppgifter ska lanseras inom en månad. Tidigare har det spekulerats om att Exynos 2200 skulle sitta i en del av de S22-enheter som släpps, här i Europa till exempel, medan Snapdragon skulle användas i enheter i USA och Korea, som Samsung brukar göra. 

En av de stora detaljerna i Exynos 2200 är att det ska vara den första processorn som kommer att använda en grafikprocessor som baserar sig på AMD:s RDNA 2-arkitektur. Det är samma arkitektur som bland annat används i AMD:s Radeon RX 6000-grafikkort samt i spelkonsolerna Microsoft Xbox Series X och Sony Playstation 5. Därmed ska vi inte förvänta oss samma grafik i kommande mobiltelefoner som i spelkonsolerna, men det kommer att ge utökade grafikmöjligheter med bland annat ray tracing och VRS (Variable-rate shading) där processorn kan beräkna grafiken i olika hastighet på olika delar av skärmen samtidigt.

Det har alltså spekulerats tidigare i att Samsungs kommande Galaxy S22 skulle vara de första modellerna att använda Exynos 2200. Nu kommer istället upgifter från en koransk tipsare om att S22 använder Qualcomms Snapdragon 8 Gen 1 och att Exynos 2200 skjuts på framtiden. Samsung själva har kommenterat saken och bekräftar att lanseringen är skjuten på framtiden, men säger samtidigt att lanseringen istället ska ske i samband med att en ny telefon släpps. Kanske syftar man då ändå på S22 och dessa uppgifter samlade pekar på att S22 får Exynos i Europa och Snapdragon i andra delar av världen, som vanligt.