Viks vertikalt

Sharp har visat upp en prototyp på en telefon med böjbar skärm

Även japanska Sharp sällar sig nu till den växande skara tillverkare som tycks ha böjbara smartphones på gång. En prototyp som viks vertikalt har nu visats upp.

Publicerad Uppdaterad

Man kan med all rätt ifrågasätta behovet av en lösning i stil med den som Sharp nu visat upp. Det handlar nämligen om en smartphone med böjbar skärm som viks vertikalt och som i fullt utfällt läge får en skärmstorlek på 6,18 tum. Många anser nog att huvudpoängen med en böjbar telefon är att den i utfällt läge blir lika stor som en mindre surfplatta. Att vika ihop en högst normalstor telefon till halva storleken i stängt läge torde rimligen bara tilltala den med väldigt små fickor. Men prototypen är hur som helst unik i sitt slag. 

Kan vikas 300 000 gånger

Skärmen är självfallet av OLED-typ (av den enkla anledningen att den är böjbar) och har en upplösning på 3 040 x 1 440 pixlar. Enligt Sharp så ska den gå att vika upp till 300 000 gånger innan den går sönder. Det är i nuläget oklart vilka planer Sharp har för enheten. Att den skulle bli någon större succé har vi dock svårt att se, speciellt med tanke på att den åtminstone i prototyputförandet ser ganska tjock och otymplig ut.

Sharp ägs numera av Foxconn som tillverkar på uppdrag av bland annat Apple. Under eget varumärke säljer Sharp telefoner främst i Asien men har sedan ett par år även en begränsad närvaro i Europa. Man kan alltså inte utesluta att de framsteg Sharp gör på det här området även kan komma andra märken till del i ett senare skede tack var Foxconn. Utöver mobiltelefoner gör Sharp även högtalare, tv-apparater och andra skärmar, men även till exempel mikrovågsugnar och luftrenare. 

Källa