Hoppsan, Hedvig!

Siri-bugg kan avslöja dolda notifieringar

IOS ger Iphone-användarna möjligheten att dölja innehållet i notifieringar på låsskärmen. Men det har visat sig vara pinsamt enkelt att kringgå skyddet. Allt man behöver göra är att be Siri läsa upp notifieringen.

Publicerad Uppdaterad

Funktionen med dolda notifieringar på låsskärmen är per automatik påslagen i IOS, och många väljer också att behålla den aktiverad. För även om pushnotiser som exempelvis nyheter eller trafikvarningar kan vara bra att se, så väger integriteten upp det hela. Man vill ju kanske inte att vem som helst ska se ens konversationer på Facebook Messenger när man står på bussen eller tunnelbanan. Men det har visat sig vara lättare än kanske väntat att röja notifieringarna. Allt man behöver göra är nämligen att helt sonika be AI-assistenten Siri att läsa upp dem. Då gör hon det. Vare sig din telefon är låst eller inte. Oops. 

Gäller bara vissa appar

”Buggen” – eller vad man nu vill kalla det – tycks enbart omfatta tredjeparts-appar. Den som chattar med Apples egen meddelande-tjänst behöver till exempel inte oroa sig. Men såväl Whatsapp- som Facebook Messenger-meddelanden kan däremot obönhörligt avslöjas av Siri. Buggen finns även i den senaste IOS-betan, men möjligen kan den komma att åtgärdas i nästa version. Till dess får den som håller integriteten kär vara lite om sig och kring sig. 

Källa