1
1
https://www.mobil.se/nyheter/sist-ut-nu-oppnar-telenor-sitt-5g-nat-i-stockholm
569433
Nyheter
falskt
Hastigheter på 1 Gbit/sekund

Sist ut: Nu öppnar Telenor sitt 5G-nät i Stockholm

Telenors nätchef Andres Suazo.
Telenor har nu aktiverat sitt 5G-nät och det sträcker sig över stora delar av Stockholms innerstad.

Det var i slutet av maj som flera av de stora operatörerna öppnade sina 5G-nät i begränsad skala och sedan dess har utbyggnaden sakta men säkert utökats. Nu tillkommer Telenor och öppnar idag sitt 5G-nät med täckning i Stockholm. Abonnenter med en kompatibel 5G-telefon, och Telenor säger att de stödjer majoriteten av de 5G-telefoner som finns på marknaden, kan nu alltså koppla upp sig mot nätet. För att göra det krävs att du har något av abonnemangen 30GB, 75GB eller Obegränsat. För företagsabonnemang är det något av abonnemangen 50GB eller Obegränsat som krävs. I samband med att Telenor öppnar sitt nät idag tillkännager även Samsung att de släpper den mjukvaruuppdatering till S20-serien som krävs för att de telefonerna ska fungera i Telenors nya 5G-nät. 

Öppningen av nätet i Stockholm är starten för en större utbyggnad även i andra delar av landet och anledningen till att Telenor avvaktat längre än övriga operatörer med sin utbyggnad sägs vara att de först ville säkerställa upplevelsen. 

– Vi är glada över att lansera med vårt löfte om hastigheter på 1Gbit/s och att vi kan garantera minst 50 procents täckning i en stads centrala delar. Det är ett löfte som kommer gälla för hela landet när vi bygger ut 5G-nätet och något vi är ensamma om på marknaden, säger Andres Suazo, chef för mobilnät på Telenor Sverige.

Idag täcker Telenors nät i Stockholm en stor del av centrala stan, från Roslagstull till Skanstull och från Djurgården till Kungsholmen. Nästa steg i utbygnaden är Malmö och Göteborg sedan följt av städer med fler än 50 000 invånare och populära semesterorter.

– Vi genomför just nu vår största modernisering och utbyggnad av nätet någonsin. Mobilnätet kommer att byggas ut och förtätas med över 60 procent, vilket innebär över tre tusen basstationer, samtidigt som majoriteten av redan befintliga basstationer kommer uppgraderas till den senaste 5G-tekniken. När nätutbyggnaden är klar 2023 ska över 99 procent av Sveriges befolkning ha tillgång till 5G, säger Andres Suazo.

Ämnen