Även äldre tåg kan få uppkoppling

SJ testkör wifi i lokdragna vagnar

Wifi ombord kan snart finnas även på SJ:s lokdragna tåg.
Wifi ombord kan snart finnas även på SJ:s lokdragna tåg.

Wifi ombord har funnits länge på SJ:s moderna motorvagnståg. Men nu pågår testverksamhet med uppkoppling även i de äldre lokdragna tågen.

Publicerad Uppdaterad

Den som åkt med ett modernare SJ-tåg av motorvagnstyp vet sannolikt att det finns wifi ombord. Men för den som åker med SJ:s äldre tåg, det vill säga den typ som dras av lok, saknas i dagsläget möjligheten till wifi-uppkoppling. Det är dock en efterfrågad tjänst, och sedan en tid tillbaka testkör SJ wifi även för lokdragna tåg. Om allt faller ut till belåtenhet så kommer man att besluta om installation i runt 200 personvagnar till hösten. 

Sämre prestanda

På grund av tekiska begränsningar i de lokdragna tågen så kommer wifi-prestandan sannolikt att bli lägre än i motorvagnstågen, skriver SJ i ett pressmeddelande. Och man kommer inte att gå vidare med installationerna om man bedömer prestandan så låg att det inte går att jobba under tågresan. Den som reser med någon av de fyra testvagnar som rullar i Sverige kan delta i testerna genom att koppla upp sig enligt instruktioner som finns i vagnarna. Uppkopplingen loggas med automatik och resenärerna kan även skicka in eventuella synpunkter på uppkopplingen.