Inför mobilgalan 2014

Skolmaten: en Guldmobil är som att vinna en Oscar

Årets appraket 2013 fortsätter ta hand om Sveriges välfärd genom appen Omsorgen.

Publicerad Uppdaterad

Appen Skolmaten lanserades 2011 och spred sig över Sverige som en löpeld. Det var fler föräldrar än Andreas Egerup som stressade och utan middagsinspiration snabbt ville få reda på vad deras barn ätit i skolan. Och Göran Hägglund imponerades av kommuners och skolors villighet att lägga in sina matsedlar i appen:

– Har du lyckats knyta hälften av Sveriges kommuner till ett projekt inom loppet av ett halvår? Det har ingen annan lyckats med, sa en förvånad socialminister till Andreas Egerup. 

Guldmobilen som en Oscar
Men ministerberöm står sig slätt jämfört med en Guldmobil för Årets appraket 2013. När Skolmaten för snart ett år sedan tog hem titeln hade ännu fler, 200 av Sveriges 290 kommuner – plus ett stort antal friskolor – anslutit sig. 

– Jag visste ju att Skolmaten var väldigt populär men att jag skulle ta hem Guldmobilen var ju lite overkligt. När Tilde de Paula sedan ropade upp appen som segrade så blev glädjen otroligt stor. Vilket erkännande!, minns Andreas Egerup. 

– Att få Guldmobilen var ju som att vinna en Oscar. Mina kunder ute i kommunerna har också blivit varse om hur populär app som de administrerar och det har gjort det lättare för mig att sälja in appen hos nya kommuner. Nu är det en självklarhet att vara med, tidigare ifrågasatte man hur viktigt det var, säger Andreas Egerup.

Kul med administration
Samtidigt som han genom egna produktionsbolaget Egerup Produktion gör reklam åt bland annat landstinget och TV4 fortsätter Andreas Egerup att utveckla sin app, vilket har gett resultat. Inte bara hos föräldrar och elever, men även bland kommunerna och skolorna har appens popularitet vuxit. Mycket tack vare att administratörsverkyget, i vilken kostchefen skriver in måltidsplaneringen, har förenklats, förbättrats och gjorts mer pedagogiskt. 

– Många har till och med berömt oss och spontant sagt: “Detta är ju till och med kul”, skriver Andreas Egerup på Skolmatens hemsida. 

Ny app: Omsorgen
Sporrad av såväl Guldmobilsframgångar som användarberöm har Andreas Egerup fortsatt att undlätta information från Sveriges välfärdssystem.

– Kommunerna började tycka att appen var så smidig och enkel att de efterfrågade en app för omsorgsboenden. Så nu har vi en systerapp.

Appen Omsorgen bygger på samma princip som Skolmaten: kommuner och omsorgsboenden lägger in veckans matsedel och aktiviteter i ena änden, i andra änden tar både de boende själva och deras anhöriga del av informationen. 

Skolmaten finns att ladda ner gratis för Ios, Android, Windows Phone, Blackberry, Symbian och Meego.

Omsorgen finns att ladda ner gratis för Ios, Android och Windows Phone.

Se alla vinnare av Guldmobilen 2013 här

Läs mer om Mobilgalan 2014 här.

Har du förslag på vilka som ska nomineras till årets Guldmobil?

Här kan du föreslå tjänster, företag, innovationer eller personer som förtjänar en Guldmobil

Här kan du föreslå telefoner, plattor och prylar, tipsa om bästa mobilbanken och bästa återförsäljaren

OBS! Förslagen behöver vi senast den 29 september.

JURYNS MOTIVERING
Appen som efter en konstant tillväxt från starten är idag kopplad till skolmatsedlar i 200 av Sveriges 290 kommuner och ger hundratusentals föräldrar och barn koll på det som serveras i skolan. Företaget har dessutom satsat på att finnas på alla befintliga mobila plattformar.