Härmar Rebtel men betydligt dyrare

Skype nu från valfri telefon

En ny tjänst från Skype ger dig ett svenskt lokalsamtalsnummer för att ringa till hela världen. Konkurrerande tjänster är dock betydligt billigare.

Publicerad Uppdaterad

Skype är långt ifrån ensamma om att erbjuda billiga samtal genom att använda ip-telefoni. Tjänster som Rebtel och Operator One erbjuder billiga samtal genom att skapa lokala telefonnummer som kopplar dig till dina kontakter i utlandet. Det här är ett koncept som Skype nu anammat.

Skype To Go låter dig alltså använda valfri telefon, mobil eller fast för att ringa dina kontakter i utlandet. Du börjar med att anmäla till Skype vilket telefonnummer du vill kunna ringa ifrån och sedan vilket nummer i utlandet du vill ringa till. Då skapas ett lokalt telefonnummer och det blir det nummer du ska ringa för att nå din kontakt i utlandet. Från den telefon du använder går alltså ett vanligt lokalsamtal och kostnaden för samtalet till utlandet dras från ditt saldo hos Skype. Tanken är givetvis att samtalstaxan hos Skype ska vara billigare än den du betalar genom att direkt slå numret till utlandet i din telefon.

Priserna för utlandssamtal med Skype To Go på det här sättet är desamma som om du skulle ringa till utlandet med hjälp av Skype på en dator. Ett ringa från Sverige till USA kostar till exempel 0,21 kr per minut med Skype To Go. 2,46 kr kostar det att ringa en mobil i Holland, 1,06 kr till valfritt nummer i Thailand och 0,21 kr per minut för ett fast nummer i Norge.

En snabb jämförelse visar att priserna med konkurrenten Rebtel ofta är mer än hälften så dyra och även hos Operator One är priserna betydligt lägre än med Skype To Go. Jämför man med de ordinarie priserna för att ringa till utlandet från din mobiltelefon ligger de ofta flera gånger högre än priserna när du ringer med någon av dessa tjänster. Ett samtal till USA från en mobil med Teliaabonnemang kostar till exempel 9 kr per minut.

Skype To Go prisjämförelse

Samtal från Sverige till en amerikansk mobiltelefon

Skype To Go     21 öre

Rebtel    10 öre

Operator One   18 öre

Teliaabonnemang   9 kr

Samtal från Sverige till fast telefon i Frankrike

Skype To Go     21 öre

Rebtel    13 öre

Operator One   18 öre

Teliaabonnemang   5,50 kr

Samtal från Sverige till mobil i Holland

Skype To Go     2,14 kr öre

Rebtel    1,53 kr

Operator One   1,10 kr

Teliaabonnemang   5,50 kr

Priserna är per minut och för tjänsterna med ip-telefoni (alla utom Teliaabonnemanget) tillkommer eventuell samtalskostnad för ett lokalsamtal.