Pilotprojekt

Släpp in budet och matkassen med smart dörrlås

Det smarta låset Glue knyter sig samman med ett gäng fristående tjänster för en smartare vardag.

Publicerad Uppdaterad

Glue tillverkar ett dörrlås som öppnas med mobilen. Nu blir den tjänsten smartare i ett samarbete med Telia, Bring, Ica och Postnord.

Låset i fråga ersätter ditt vanliga dörrlås (eller ja,kolven. Nyckel kan du fortfarande använda som vanligt) och efter det kan du öppna dörren med mobilen. Via samma tjänst ser du även när dörren öppnas och av vem. Utöver att familjemedlemmar och andra kan få egna mobila nycklar i ett mer permanent utförande kan tillfälliga nycklar ges ut för engångsbruk eller specifika tidsperioder. Det är bra exempelvis om du har städhjälp eller om grannen ska hjälpa till att vattna blommorna under en semestervecka. I mobilen får du information om när den tillfälliga nyckeln använts och om låset har låsts efteråt. Givetvis kan du låsa direkt från mobilen.

Bud och mat
Just det där senare utökas nu i ett pilotprojekt i samarbete med Bring, Postnord och Ica. Får du paket med Bring ska de kunna lämna paketet i hallen istället för att du måste hämta det på ditt utlämningsställe. Ica i samarbete med Postnord går ett steg ytterligare. Beställer du mat på Icas sajt för hemelverans kan det levereras hela vägen in i ditt kylskåp utan att du behöver vara hemma (förhoppningsvis dock inte med samma serviceanda och leveranssäkerhet Postnord gjort sig kända för det senaste året).

De båda leveransdelarna är som sagt ett pilotprojekt inom det som kallas in home delivery och är något som spås växa framöver. Samarbetet sammanfaller även med utannonseringen att Glue numera ingår i Telias smarta hemmet-satsning Telia Zone. Med den tjänsten ska Telias bredbandskunder erbjudas olika lösningar för ett uppkopplat hem, där Glues uppkopplade dörrlås är en av komponenterna. Tanken är att de olika prylarna ska fungera dels fristående, dels med varandra på olika sätt och dels med utomstående tjänster i stil med de från Bring och Ica.