Headset och nödlarm

Smarta cykelhjälmen börjar säljas i Sverige

Den smarta cykelhjälmen Witt by Livall har fått en del uppmärksamhet på IFA- och CES-mässorna, och snart börjar den säljas i Sverige.

Publicerad Uppdaterad

Man kan fnissa åt alla vardagsprylar som man försöker sätta smart framför och hitta någon praktisk nytta av, såsom badrumsspegeln, tandborsten eller kaffebryggaren. Men cykelhjälmen är faktiskt inte dumt tänkt.

Förutom att hjälmen Witt by Livall förstås har inbyggt bluetooth-headset som släpper igenom ljudet av den omgivande trafiken den mest uppenbara fördelen en nödlarmsfunktion. En rörelsesensor i hjälmen känner av om det uppstår någon häftig rörelse, och om hjälmen sedan är helt still i 30 sekunder utgår den från att en olycka har hänt. Då skickas ett SMS från din mobil med en länk till din nuvarande plats i Google Maps till en i förväg vald kontakt, som då kan tillkalla hjälp.

På baksidan av hjälmen finns också en LED-belysning. Den tänds automatiskt när det blir mörkt, och fungerar dessutom som blinkers. Till det har du en fjärrkontroll som du fäster på cykelstyret. Den kan du även använda för att styra musikuppspelning.

Om ni är flera som delar cykelintresset kan ni köpa var sin hjälm, för då kan de även kommunicera direkt med varandra och fungera som walkie talkies när man är ute på cykeltur.

Priset för hjälmen anges 1050 kronor och uppåt och enligt Witt kommer olika modeller och återförsäljare att finnas på deras webbsajt inom kort.

Källa