https://www.mobil.se/nyheter/smartwatch-kan-uppt-cka-s-mnapn
564310
Nyheter
Diagnos via handleden

Smartwatch kan upptäcka sömnapné

Ett så enkelt diagnosverktyg som en smartwatch har potential att upptäcka sömnapné. Detta med hjälp av neuronnätet Deepheart, rapporterar UCSF Health Lab, som nu genomfört en studie på området.

Sömnapné är ett potentiellt farligt tillstånd som drabbar runt 10 procent av alla som snarkar när de sover. Det handlar om andningsuppehåll på mer än 10 sekunder, något som kan leda till problem med allt från förhöjt blodtryck till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Att identifiera tillståndet är förstås avgörande för att man ska kunna försöka åtgärda det, och nu visar det sig att något så förhållandevis enkelt som en smartwatch kan användas för att upptäcka tillståndet. 

Tar hjälp av neuronnät

Det är med hjälp av ett så kallat neuronnät - i det här fallet ett neuronnät kallat Deepheart – som man lyckats ta fram en applikation för Apple Watch som med mellan 82 och 90 procents säkerhet kan identifiera sömnapné. Metoden fungerar förstås även med andra wearable tech-enheter, så länge de har pulsmätare och accelerometer. Det hela fungerar eftersom pulsmätaren i kombination med accelerometern och artificiell intelligens kan hitta mönster som är typiska för tillståndet. Detta då kroppens nervsystem kopplar hjärtat till hjärnan, magen, strupen, levern och blodkärlen.