Lanserad nu i Barcelona

Snabbtest: Ny app ska spara data

Opera har släppt en ny app som låter dig spara på din dataförbrukning i Android, oavsett vilken app det gäller. Vi har gjort ett snabbt test.

Publicerad Uppdaterad

När man installerat appen som finns tillgänglig i betaversion redan nu får man gå igenom ett par anvisningar och acceptera att en VPN-anslutning aktiveras. Det är den som gör att mobildata du förbrukar går via Operas servrar istället för direkt till dig. Det Opera gör är att de komprimerar innehåll, framförallt video och bilder så att de tar mindre datakapacitet.

När vi tittar på Youtubefilmer via tjänsten märker vi ingen tydlig kvalitetsförsämring och såväl webbsidor som filmer laddar snabbt. Facit för hur mycket data tjänsten sparat får man genom att titta i appen när vi surfat runt lite, tittat på film och ett par bilder.

Nedslående resultat
När vi summerar resultatet blir det dock en besvikelse, kanske beror det på att tjänsten fortfarande är i betaversion, för Opera har uppenbarligen mycket att förbättra. Under de minuter vi testat tjänsten gjorde vi av med 122 MB data och det enda Opera Max gjort under den tiden är att komprimera så att vi gjorde av med 3 MB mindre än annars. Tydligt är i alla fall att webbinnehåll, främst då bilder komprimeras betydligt mera effektivt än de Youtubeklipp vi tittar på, allt enligt appens egna sammanfattning av det hela. För webbinnehåll lyckas Opera Max komprimera så att vi konsumerar ungefär en tredjedel mindre data än utan appen.