Exklusiv lista på Sveriges toppappar

Snapchat knappar in på Instagram i Sverige

Bild: Jason Howie

I januari fick Snapchat fler nerladdningar än Youtube i svenska App Store.

Publicerad Uppdaterad

Tonåringar är åldersgruppen som idag använder meddelandeappen Snapchat flitigast. Av världens tonåringar använder i snitt cirka 14 procent Snapchat. I Sverige uppgår siffran till över 32 procent, enligt Global Web Index. Men hur mäter sig Snapchat mot andra liknande appar egentligen? Mobilbusiness har, i samarbete med Priori Data, tagit fram exklusiv data om Sveriges toppappar i App Store i kategorierna sociala nätverk och foto och video. Det är just i dessa kategorier som Snapchat konkurrerar.

Snapchat på sjätteplatsen
Snapchat var i januari den sjätte mest nedladdade appen i Sverige. Topp-tio-listan är en salig blandning av appar i helt olika genrer. Toppar listan gör BankID och Swish, det vill säga två appar relaterade till mobila betalningar. Sociala nätverks- och meddelandeappar tar dock hem huvuddelen av nerladdningskakan med inte färre än tre Facebook-ägda appar – Facebook Messenger (3), Instagram (4), Facebook ( 6) – samt Snapchat (6). Det finns ytterligare två appar med en stark social komponent i listan: Spotify (7) och Youtube (10).

Foto & video: Instagram mot Snapchat
Surprise, surprise! Det är ännu en Facebook-ägd app som toppar, denna gång i kategorin Foto och video. Instagram håller i sin krona som listetta men Snapchat närmar sig och var i januari den näst mest nerladdade appen i kategorin. Youtube och Vine, två appar som förvisso många svenskar redan installerat, hamnar på plats 3 respektive 6.

Sociala nätverk: Facebook, Facebook och Facebook
Egentligen har Snapchat, tillsammans med Instagram, sin plats bland sociala nätverksappar. I dagsläget betraktas den dock som en foto- och videoapp. Topp-tio-listan visar väldigt tydligt vilka appar som dominerar i Sverige. Där är de tre största alla ägda av Facebook. Men meddelande- och chattapparna Skype, Viber och Kik har även de en stark position.

Facebook mot Snapchat
Facebook sägs ha försökt köpa Snapchat vid ett flertal tillfällen. Topplistorna visar att Facebook har ett hårt grepp om sociala nätverks-, foto-, och meddelandeappar. Den visar samtidigt att Snapchat är en stigande stjärna. (Läs vår analys om Snapchat här).