Släpps 2015

Snapdragon 810 dyker upp i test

Qualcomms kommande toppmodell bland systemchip har börjat dyka upp i tester.

Publicerad Uppdaterad

Qualcomms Snapdragon 810 är nästa års uppföljare till nuvarande toppmodellerna 801 och 805 och först i just den serien att vara utrustad med 64 bitarsteknik (Snapdragon 600 och 400 har tidigare modeller med tekniken, så chippet är inte företagets första).

Nu har delar av chipet börjat dyka upp på nätet, nämligen i form av data från testprogrammet Antutu. Än så länge finns det inga siffror på vad chipet klarar av, men testenhetens specifikationer ger en fingervisning av hur enheter utrustade med chippet kommer att se ut under nästa år.

MSM8994 är Qualcomms produktnamn för chippet, som i det här fallet driver en enhet med en 6,2 tum stor skärm med upplösningen 2560x1600, alltså någonstans i gränslandet mellan stor smartphone och liten surfplatta. Mest intressant är nog att chipet utnyttjat 64 bitarstekniken direkt från början då det utrustats med fyra gigabyte arbetsminne. Processorhastigheten på 200-940 megahertz säger dock en hel del om hur pass mycket testenhet det rör sig om, då vi kan förutsätta att 810 har minst fyra kärnor som tuffar på i drygt två gigahertz.

Uppgifterna kommer garanterat från en testenhet som aldrig kommer att se dagens ljus, men vad tror ni? Är det där mallen för nästa års större toppmodeller?