https://www.mobil.se/nyheter/snapdragon-med-dubbel-positionering
471358
Nyheter
Glonass och gps

Snapdragon med dubbel positionering

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/imported/642828.jpg?itok=WCFAjAU3', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/imported/642828.jpg?itok=w92cUG8B', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/imported/642828.jpg', w: 450, h: 250, title: ' ' },]
Qualcomm har kombinerat satellitsystemen GPS och Glonass i en Snapdragon-processor som ZTE blivit först med att använda i en telefon. Tekniken kommer att spridas till flera processorer i Snapdragon-serien.

Det ryska Glonass-systemet skapades som ett alternativ till det amerikanska GPS-systemet när dåvarande Sovjetunionen började skjuta upp de första satellierna 1976. Idag består systemet av drygt 20 satelliter och tillsammans med gps-satelliterna ska telefoner som har tillgång till båda system samtidigt kunna utnyttja ett antal av det totalt 55 satelitterna när en position ska bestämmas.

- Resultatet är en mer precis platsbestämning, över hela världen, och särskilt i stadsmiljö där smala gator och höga byggnader kan försvåra tillgången till satelliter och ge sämre data, säger Rai Talluri vice vd på Qualcomm i ett pressmeddelande.

Tekniken har redan haft smygpremiär på bland annat den indiska marknaden i form av ZTE-mobilen MTS 945. Just den modellen är inte aktuell för den svenska marknaden, enligt ZTE:s svenska presskontakt.

Qualcomm tänker sig dock en betydligt större spridning av den nya positionerings-tekniken. Förutom fler telefonmodeller med Snapdragon-processorn MSM7x30 som finns i MTS 945 planerar man att kombinera GPS och Glonass i ett antal kommande processor som ska ingå i Snapdragon-serien.

Ämnen