Inget aprilskämt

Snart fungerar dina streaming-tjänster inom hela EU

I stora delar av världen avnjuter Netflix-användarna filmer och tv-serier primärt på mobila enheter.

Nu blir det snart möjligt att på helt laglig väg spana in en säsong av HBO:s Silicon Valley på sin smartphone när man ligger under ett parasoll på stranden i Spanien. Detta då EU:s nya regler kring geoblockering av streamingtjänster träder i kraft den 1 april.

Publicerad Uppdaterad

Det var redan i maj 2017 som Europaparlamentet godkände det nya regelverket som gör det möjligt för EU-medborgare att se de streamingtjänster som de betalat för även när de befinner sig i andra EU-länder än sitt eget hemland. Beslutet klubbades igenom med en minst sagt övertygande majoritet på 586 ja-röster mot 34 nej och 8 nedlagda röster. Och nu – nästan ett år senare – är det snart dags för de nya bestämmelserna att träda i kraft, något som lär göra livet lite smidigare för mängder av EU-medborgare. Enligt EU-kommisionen har hela 50 procent av alla européer till exempel försökt att streama sportsändningar när de befunnit sig utomlands, bara för att mötas av meddelandet att deras tjänst inte är tillgänglig. 

Inga extra avgifter

Reglerna omfattar alla typer av streamingtjänster, både för film, tv och musik. Men däremot finns en del luddiga formuleringar, som till exempel att bestämmelserna gäller när vi befinner oss i ett land ”tillfälligt”. Exakt vad det innebär har man nämligen inte kommit fram till ännu. Vad som däremot står klart är att den som levererar tjänsten inte får lägga på någon extra avgift för att man befinner sig i ett annat land. Sannolikt kommer dock begränsningen ”tillfälligt” att innebära att det med god marginal lär finnas möjlighet att kolla Netflix på hotellet under semestern. Den 1 april träder de nya bestämmelserna i kraft. 

Källa